Viltspårs-SM

Resan till SSRK SM i viltspår 2021.

Jag Kallas Dottie och mitt kennelnamn är Workingwess Born To Spring och jag är en Engelsk Springer Spaniel (jaktspringer) Tik 11 år gammal. Jag bor på en gård i Kungsbacka med min matte Lisbeth, husse Nils samt Annie som är en Welsh springer spaniel.

Med matte har jag tränat och tävlat i viltspår jakt/apportering, nosework , specialsök och agility under många år. För att säga det själv så är jag bra på det mesta som är roligt. Rallylydnad och lydnad tycker jag är tråkigt så det tillhör inte mina favoriter.

Jag har massor med energi och när vi går viltspår så vill jag ta mig från start till klöv så snabbt som möjligt.Eftersom jag är så ivrig o stark i spåret orkar inte matte bromsa mig så min husse har tagit över spårlinan.

När vi gått ett antal öppenspår och tävlat med bra resultat ville husse prova på större utmaningar och därför började vi träna och gå på kurser i elitspår. Spår med bara lite blod och med klöven dragen på olika sätt med svårigheter som kallas kanelbullar, trassel, lyckor o fingrar med mera. I spåret lägger man ibland små bitar av skinn eller ben samt några droppar blod på en gren som jag skall markera.

SM-kval i viltspår. I Juni skickade husse in mina viltspårsmeriter till Marie Larsson på Ssrk västra med förhoppning om att bli antagna till SM-kvalet. Husse blev jätteglad när Marie ville att vi skulle komma till Bollebygd för att gå ett kvalspår. Framme på plats mötte vi viltspårsdomaren Bert Nilsson och Marie som ritat o lagt spåret och vi fick 60 minuter på oss att lösa uppgiften. Efter mycket slit o snurr i terrängen kom vi efter 55 minuter fram till klöven och sedan var det bara att åka hem och vänta på resultatet

Uttagna till SM. Samma dag som jag fyllde 11 år den 27:de juni ringde Marie och talade om att vi blivit uttagna att representera Ssrk västra på Viltspårs SM i Skövde. Husse for i luften av glädje och sa att han kände det som en seger bara genom att vi blev uttagna till SM och för mig var det nog den bästa födelsedagspresenten man kan tänka sig

Vltspårsmästerskapet 2021. På lördag em. var det samling på Alebäckens gård utanför Skövde. Vi var 12 ekipage som representerade respektive distrikt från hela Sverige. Vi fick tre korta uppgifter under lördagen som jag klarade riktigt bra medan husse som fick klara teoriprovet på egen hand var dåligt förberedd.

  1. Passivitets och skottprövning samt spårnoggrannhet. 2. Finna hur många spår som var dragna ur en ruta på 25X 25 m. 3. Teoriprov på jakt/viltspårsreglemente.

På kvällen var det gemensam middag på Klåvastens pensionat som för mig var en stor besvikelse. Hussar o mattar, domare o funktionärer åt o drack gott och hade det trevligt medan jag fick sitta ensam på rummet med en skål vatten. Viltspåret på söndag fm. På söndag fick vi åka bilen ut på en skogsväg och där mötte vi två domare som hade lagt spåret och skulle följa oss och sätta poäng på hur vi klarade spår, markeringar och svårigheter. Scenariet var att det var en hjort som var skadeskjuten och vi fick 75 minuter på oss att klara uppgiften. När vi gick in i rutan hittade jag snabbt en benbit med blod som jag visade för husse och sedan var det bara att köra nosen i backen och följa spåret.Jag hann inte långt innan spåret gick tillbaka mot rutan igen för att sedan vinklas av och följas av en massa svårigheter. Ett par gånger tyckte jag det var väldigt jobbigt så jag stannade upp och frågade husse om det verkligen skall vara så här tillkrånglat. Då gav han mig vatten så jag kunde fortsätta med ny energi. I spåret sköt dom två gånger och när dom sköt andra gången så var det bara att följa spåret fram till klöven. Vi hade då varit ute i spåret 37 minuter och jag fick jättemycket beröm och godis av husse för att jag varit så duktig. Prisutdelningen. När det var dags för prisutdelning var det väldigt spännande vilken placering vi skulle få. Husse som var superglad att bara få vara med på ett SM blev nästan chockad när vi kom trea och jag såg en tår i hans ögon. Han kramade mig och sa att han älskar mig och att vi är ett riktigt viltspårsteam.

 

 

Hälsningar Dottie

 

 

SSRK Västra Uttagning till SM viltspår 2019

Årets uttagning har varit spännande med en rafflande poängstrid där det varit tajt i toppen. Ekipagen detta år är kvalificerade och även om det bara kan vara en som får försvara Västra har alla ekipage jobbat som team och gjort bra ifrån sig i det svåra Kvalspåret som kunde ge totalt 190 poäng.

Kvalspåret 2019.

Det ekipage som får företräda SSRK Västra på viltspår SM 2019 i Kolmården är:

Lotta Johansson Fröjd med sin Labrador ”Foppa”
SE VCH Labbåslyckorna’s Abbe 160 poäng

Reserv: Malin Tilerstrand med ”Inez”
SE VCH NO VCH Support Just Me 158 poäng

Övriga som kvalade var:

Ingela Granström med Nord VCH Desperados Gunpowder 146 poäng

Johanna Sundesjö med SE VCH Digby Tollers Excite 124 poäng

Charlotte Ryndal med SE VCH Ljungstorps Being An Artist 90 poäng

Jag vill som viltspåransvarig tacka alla som deltagit i kvalet.

Tack också till domarna Berth, Jan-Inge och Annika.

Det finns många duktiga spaniels och retrievers i avdelningen och jag hoppas att jag får se er på våra rörliga och ordinarie prov under året.

Grattis och lycka till

Viltspåranvarig Marie Larsson


Här berättar Ingela Granström och Nord Vch Desperados Gunpowder om deras upplevelse. Ingela o Gutten tog tredje plats. Vilket team

Nu är man hemma efter att jag och Gutten deltagit på SM i viltspår. En fantastisk helg.

Vi träffades på lördag middag, på Orsa camping. Fick information om tävlingen, för att sedan fortsätta ut till skogen med domarna.

 

Lördag hade jag Lars-Göran Hagström och Karin Björck som domare.

Det var en trafikolycka, ett påkört rådjur. Vi hade 45 min på oss att lösa uppgiften. Från det att vi startade hade jag ingen hjälp av domarna. Kan erkänna att jag var fruktansvärt nervös. Det överför man ju naturligtvis till hunden också. En del missar hade vi, och dom får jag som förare ta på mig. Det var stor glädje när vi kom till klöven.

Mina domare på söndagens spår var Raymond Hellgren och Inga-Lill Håkansson.

Det var en skadeskjuten älg. Fick reda på var skytten hade stått. Vi hade 1 timma på oss att lösa uppgiften. Jag var inte lika nevös som på lördag, men visst var det pirrigt. Gutten markerade skottplatsen, men sen snurrade vi en hel del. Till slut löste han det, och vi kom iväg. Med 9 min tillgodo så kom vi till slutet. Underbar känsla.

Sen följde en nervös väntan på prisutdelningen. Man hade ingen aning om hur man låg till. ’

Trodde knappt att det var sant, vi hamnade på tredje plats.

Vilken känsla. Första riktigt stora tävling. Svåra spår.

Fick möjlighet att efter prisutdelningen prata med mina domare. Få reda på vad vi gjort och framförallt vad vi inte hade gjort.  Har så mycket att lära. Gutten är en duktig spårhund. Så nu ska jag försöka bli en bättre förare också.

Är taggad för fortsätta träna.

Vill tacka SSRK Dalarna för en fantastisk helg. Även Marie Larsson (viltspårsansvarig Västra) för stöttning och resesällskap till Orsa. Berth Nilsson, för hjälp med träningsspår, och många goda råd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvalet till viltspår-SM är nu avklarat.

Ingela Granström och NORD VCH RLDN Desperados GunpowderVi säger grattis till Ingela Granström och NORD VCH RLDN Desperados Gunpowder som blev bästa ekipage.
Hon får åka till Dalarna första helgen i augusti och försvara Västra avdelningens färger.

Till kvalet var det fem ekipage som anmälde sig.
Till slut blev det tre som genomförde kvalet då två lämnade återbud pga av skada och löp.

Två ekipage dömdes av Annika Berntsson i Högsäter och ett ekipage av Berth Nilsson i Bollebygd.

Skiss på kvalspåret kan du se här.

På kvalspåret kunde man som högst få 190 poäng, det var 19 olika moment som poängsattes med 0-10 poäng.
Avdelningens krav för att få åka på SM är att man erhåller minst 50 % av maxpoängen.

Vinnaren fick ihop 155 poäng.
Domarkommentar: En hund som använder sin näsa väl och visar ett stort spårintresse. Spås en lysande framtid.

På andra plats kom Johanna Sundesjö med Digby Tollers Excite, detta ekipage spårade till sig 82 poäng.
Domarkommentar: En ung hund som denna dag ställdes inför lite för svåra moment. Jobbar på bra i skogen med stor motivation. Har framtiden för sig och behöver skaffa sig lite mer erfarenhet.

På tredje plats kom  Elin Sehlstedt med SE VCH Håll Fast Hannele som spårade ihop 73 poäng:
Domarkommentar: En hund med stort intresse för spårarbete. Bra samarbete mellan förare och hund. En hund som har en lovande framtid

Västra avdelningens styrelse tog i år beslutet att ge medlemmarna ett möjligheten till att vara med i viltspår-SM efter ett uppehåll från avdelningens sida.
Intresset för viltspår i avdelningens regi har drastiskt minskat de senaste åren varvid årsmötet tidigare år tog beslutet om att inte ha kval eller skicka någon till viltspår-SM.
I avdelningen hade vi som mest över 360 startande 2009 för att under 2015 vara nere i 106 spår, 2016 var det 45 spår och 2017 var det 31 spår, där då Flatklubbens DM ingår.
Vi vet dock att vi inom avdelningen har ett flertal ekipage som är mycket bra och att spaniel och retrievers går mycket spår dock i andra rasklubbars regi. De fem ekipagen som i år anmälde sig till kvalet har under de senaste två åren gått ca 70 officiella viltspårprov varav mindre är 7 % genomförts i SSRKs regi (inberäknat alla avdelningar).
Vi får se hur viltspårverksamheten utvecklar sig inom avdelningen framöver. Ny viltspåransvarig i år med mycket på G så vi ser en positiv trend framöver och hoppas på att våra spaniel och retrievers vill vara med i SSRK Västras viltspårverksamhet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.