Retriever

Retrieverjaktprov.

Retrievern används traditionellt som apportör vid fågeljakt. Hunden ska under skyttet vara stadig och uppmärksam vid förarens sida och lugnt invänta kommando för att sedan snabbt lokalisera det skjutna viltet och effektivt apportera det till föraren.

Av en retriever krävs med andra ord att den ska kunna växla mellan koncentrerat lugn och snabb aktion när t.ex. en skadeskjuten fågel ska apporteras. Det här kräver en samarbetsvillig, fokuserad hund och en tydlig förare. Ett lagarbete som är en förutsättning för att en skadad fågel inte ska behöva lida i onödan.

Under årens lopp har aveln av retriever inriktats på de egenskaper som krävs av en effektiv apportör på fågel och småvilt. Dit hör bl.a. samarbetsvilja, koncentrationsförmåga och arbetslust. Det är just dessa egenskaper som idag gör retrievern så populär som jakthund, familjehund och som tjänstehund för en rad olika uppgifter. Och det är samma egenskaper som gör att en retriever måste få arbeta för att må bra.

SSRK arrangerar jaktprov för retriever

Ändamålet med jaktproven är att bedöma hundarnas jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet. Den äldsta och mest utbredda provformen är B-prov. Här prövas hundens egenskaper på kallt vilt eller dummies. B-prov är alltså ingen tävling utan en egenskapsbedömning.

På A-prov prövas hunden i konkurrens med andra deltagande hundar på riktig jakt.

Förutom dessa officiella provformer finns inofficiella C-prov där man tävlar med hunden på s.k. working test eller mock trial, ett sätt att bedöma retrieverns förmåga att fungera under jaktliknande förhållanden, utan att vilt fälls

Tollingjaktprov

På båda sidor av Nordatlanten har man under 100-tals år använt röd och vita hundar vid lockjakt på änder och annan sjöfågel. Hundarna arbetade tillsammans med jägarna för att locka in fåglarna inom skotthåll. Denna speciella jakttradition, som byggde på att utnyttja änders instinktiva beteenden, levde kvar vid Canadas Atlantkust in på 1900-talet, och 1945 erkändes en unik hundras – Nova Scotia duck tolling retriever (eller som den populärt kallades ”toller” eller hos oss ”tollare”).

Majoriteten av de tollare, som idag jagas med, används som traditionella apportörer, men allt fler upptäcker också den fascinerande tollingjakten. Det är en jakt på naturens villkor, och bygger på ett mycket nära samarbete mellan hund och förare.

Tollaren ska kunna kombinera aktivitet och passivitet i lockarbetet (tollingarbetet) före skottet, med traditionellt retrieverarbete efter skottet. Hunden ska vara lekfull, intelligent, orädd och smidig. Vid ett tollingjaktprov återskapas de situationer, som kan uppstå under en tollingjakt, och hundens förmåga att kunna fungera i denna jakt utvärderas till ledning för avelsarbetet.

Funktionsbeskrivning Retriever – FB-R

Retrieverns ursprungliga egenskaper har gjort att de tillhör de mest populära raserna i vårt land.  Den är en härlig familjemedlem och med sina ursprungliga jaktliga egenskaper har den en också stor arbetskapacitet. Det är egenskaper som är viktiga att bevara för framtiden.
Du kan som retrieverägare få en beskrivning av dessa specifika egenskaper utan att din hund behöver vara tränad. Egenskaperna belyses i elva olika moment såsom apporteringslust, uthållighet, problemlösning, vilthantering m.fl. Alla retrieverraser är välkomna! Hunden ska dock ha uppnått tolv månaders ålder

Kommentarer inaktiverade.