Rapport från vårt ekipage på Viltspår SM

En oförglömlig helg har passerat.

Vi begav oss mot Kolmården i 30 graders värme. Tack gode gud för AC i bilen.

Anlände redan fredag kväll och installerade oss i vårt rum på First Camp i Kolmården. Snabbt blev det prat med grannarna intill som visade sig vara representanter för SSRK Småland och som vi fick mycket kul med under den kommande helgen.

Lördagens prov startade med en samling på campen med en snabb presentation av tävlingsledning och upplägg. Vi delades upp 2 och 2 och fick dra startordning och vilka domare som skulle döma just oss.

Provupplägget för lördagen var en startruta där ett antal spår gått ut ifrån. Vi fick inte veta hur många utan det var en del av uppgiften. Sedan skulle vi gå de spåren vi hittat som utspår . Tiden vi hade på oss var 45 min.

Ut till skogen i den oerhört heta terrängen. +30 visade temperaturen när Foppa och jag gick ut som 2 par i vår ruta. Han markerade snabbt 2 utgångar som jag märkte upp och sedan tillbaks till domarna .

Då satte spårarbetet igång. Vårt första markerade utspår var ett spår på ca 200-300 m och med avslut av rådjursklöv. Snabbt tillbaka för spår nr 2 som han markerat. Detta var ett betydligt klurigare och längre spår som innehöll en hel del svårigheter. Men med lite ”vattning” under spåret som fixade vi spåret inom tidsramen och vi åkte tillbaks till campen nöjda med vårt arbete och Foppa belönades med bad för att snabbt kyla ner kroppen i värmen.

För oss människor blev det på kvällen supé tillsammans . Fin middag och trevligt sällskap och mkt prat.

Söndagen började med en samling på campen igen och nytt upplägg. Idag var vi inbjuda som eftersöksekipage efter en storviltsjakt med många ”dåliga jaktgäster” som skickats hem av jaktledaren. Vårt jobb skulle bestå av att söka på vilts som skjutits och att vi skulle får avbryta spårningen för att ta ett nytt spår som vi inte kunde protestera emot.

Ut i skogen och idag hade vi 90 min att klara uppgiften. När Foppa & jag började så stod temperaturen på 29 grader kl. 0945!!!

Påvisade vart skytten stått och skjutriktning så tog vi an spåret. Han löste uppgiften fint i 250-300 m då vi fick bryta för att bege oss mot ett nytt spår en lite bit längre bort. Ny start där vi visades vart skytten stått och i vilken riktning det skjutits. Han tog an spåret bra och tuggade på bra. Efter ca 250 m spårning fick vi nya direktiv och visades återigen tillbaka vart vi slutade på spår 1 för att fortsätta därifrån vi gick av innan. Skott på två ställen till och en passivitet innan vi efter att ha spårat 1400 m kom till klöven. Foppa hade givetvis ”vattnats” på vägen. Nöjd med dagens arbete men visste självklart inte alls hur det hela avlöpt under vägen.

Ett fint prisbord där samtliga deltagare fick fina priser.

Foppa & jag slutade på 6:e plats och jag är oerhört nöjd med min 9 årige labradorpojk som visade att han är den fina eftersökshund som jag ville visa. Vi belönades med bra poäng, hade 4:e bästa poäng på lördagen och tappade bara tyvärr ganska många värdefulla poäng på en sträcka med 3 utgångar som han helt sonika gick raka vägen förbi, samt ett tapp på slutet på det andra spåret vi fick gå på. Men avslutade den sista 350 m med bravur och en väldigt snygg passivitet enligt domarna.

Tusen tack till Bert Nilsson som lagt tid på att hjälpa mej att läsa extra mkt hund och mkt värdefull info att ta med till SM. SSRK Östergötland som hade ett otroligt fint arrangemang. Trevliga domare och medtävlare .  Tacksam för att få representera SSRK/västra på detta SM 2019 ( debut för oss)

Lotta & Foppa (SEVCH Labbåslyckorna´s Abbe)

Kommentarer inaktiverade.